Hållbar livsstil

Uppnå hållbarhet i ditt eget liv

Planera vårens grönsaksland

Förra våren var en tung period för mig. Jag hade tagit på mig ett extra chefsuppdrag under perioden november till mars så jag orkade inte engagera mig i några odlingar. Det fick bli min sambo som skötte landet och hon planterade sina favoriter.

Det här året är jag mer pigg och då ska allt bli som vanligt. Trodde jag. Vår trädgårdsbutik har tvingats slå igen. Visserligen har en lokal förmåga försökt rädda det som räddas kunde men utbudet är inte detsamma. Var ska jag nu hitta mina frön och sättpotatis? Jag köper ju bara ekologiskt.

Sättpotatisen kommer jag troligtvis att införskaffa på Coop i närmaste stad. Där brukar de ha minst en sort som är ekologisk. Frön däremot kommer jag att köpa på nätet. Man brukar ju ändå inte lukta och klämma på frön i påse.

I år ska jag köpa mina fröer online från Impecta. De har ett bra utbud av ekologiska fröer. Förutom mina vanliga favoriter som rotselleri, sockerärtor, squash, lök, morot, rödbeta och sallad har jag hittat några spännande nyheter (för mig alltså).

Jag älskar borlottobönor men har aldrig provat att odla egna. Kanske ska vi testa det istället för bondbönor i år. Vad sägs om några gula ubåtar? Det är en tomatsort som heter yellow submarine. Vi brukar odla tomat i hink. Vi tar ett par hinkar med gula tomater till våren.

Jag har aldrig tidigare hört talas om musselsquash. Den ser inte ut som någon squash jag tidigare har skådat. Squash är en av mina favoriter i grönsakslandet för att den ofta är lätt att odla och ger bra skörd. Musselsquashen ska vara lika enkel. Formen är dock en helt annan och färgen är vit. Detta måste jag prova.

Att kunna browsa runt och hitta nya sorter att odla ger inspiration. Det blir till att snart beställa och sedan börja förså tomater mm. I vår växtzon brukar det vara lagom att sätta frön direkt i landet i slutet på april. Det känns nästa jobbigt långt dit. I år har jag verkligen fått energin tillbaka. Nu ska det odlas.

Ett sätt för mig att må bra är att få jobba med odling några timmar i veckan (från april till september). Det kändes inte bra när jag tappade mycket av min odlingstid säsongen som var. Känslan av hållbarhet handlar inte enbart om att odla själv och att det ska vara ekologistk så långt som möjligt. Det handlar minst lika mycket om vad jag gör för att må bra. Att ha en liten odling ger mycket på en gång.

När man skördar från juli och framöver får man dessutom njuta av de goda smakerna. Till sommaren blir det lite extra spännande för då ska jag få prova några nya smaker.

Har du något liknande som gör tillvaron god och hållbar? Kommentera gärna.

11 Dec 2019